Salátázó - Minden, ami saláta

Salátázó

Salátaötletek a karácsonyi menühöz

Elegáns és egyszerű saláta receptek az ünnepi vacsorához

2016. december 13. - BakonyiO

Az évnek ebben az időszakában a karácsony előtti rohanásban és a laktató ünnepi fogások mellett teljesen háttérbe szorulnak a saláták. Az ünnepi menük mellőzött ételei ők, pedig színes, változatos összetevőivel nemcsak egészségesebbé, hanem extravagánsabbá is tehetjük velük az idei karácsonyt.

Három olyan saláta receptet hoztam, amik gyorsan elkészíthetők, a szezonális belevalók is egyszerűen beszerezhetők és max. 15 perc alatt összeállíthatók. Előételként és köretként is beilleszthetők az ünnepi menüsorba. 

Az egyik egy nyers céklasaláta, ahol a céklát körtével, friss mentával és citromos öntettel tesszük izgalmassá. A narancsos-avokádós salátánál a zöld salátaágyra halmozzuk a narancsot és avokádót és egy fokhagymás öntettel tálaljuk. A kecskesajtos-körtés-gránátalmás salátában különböző textúrák és ízek keverednek és egy mézes-balzsamecetes öntet a kiegészítője.

untitled_design.png

 

Mentás cékla saláta körtével 

 cekla-korte.JPG

Hozzávalók (4 személyre)

3 közepes cékla, megmosva, meghámozva és gyufaszál vastagságúra vágva

3 körte, kemény, gyufaszál vastagságúra vágva

néhány friss mentalevél

10 deka feta sajt

1 marék napraforgómag, pirítva (elhagyható)

Öntethez:

6 ek olívaolaj

2 ek frissen facsart citromlé

só, frissen őrölt bors

Így készítsd el

  1. Keverd össze alaposan az öntet hozzávalóit.
  2. Egy mandolin (zöldségreszelő) segítségével vagy egy éles késsel aprítsd össze a körtét és a céklát. (Végső esetben a reszelő nagy lyukú felén is lereszelheted.)
  3. Tedd egy mély salátástálba a zöldségeket és locsold meg az öntettel.
  4. Tálaláskor szórd meg a friss mentalevéllel, a napraforgómaggal és morzsold a tetejére a fetasajtot. Frissen elkészítve finom.

Narancs-avokádó saláta

avokado-narancs1.JPG

HOZZÁVALÓK (4 személyre)


kb. 20 deka zöld saláta (galambbegy, bébispenót, rukkola, római saláta, szívsaláta), megmosva, ha szükséges, kisebb darabokra vágva

2 db érett avokádó

2 közepes narancs

1 kis fej lilahagyma (v. 3-4 szál újhagyma), apróra kockára vágva

Az öntethez:

6 ek olívaolaj

2 ek almaecet v. fehérbor ecet

2 kis gerezd fokhagyma

2 kk mustár

+ a hámozás során felfogott narancslé

só, frissen őrölt fekete bors


Így készítsd el

  1. A narancsot hámozd meg és szedd szét gerezdekre, a gerezdekről távolítsd el a hártyát is. Menet közben gyűjtsd össze a narancslevét is, mert majd felhasználod az öntethez.
  2. Hámozd meg az avokádót és vágd fel vékony gerezdekre, a hagymát aprítsd fel..
  3. Egy nagyobb tányéron rétegezd egymásra a salátaleveleket, avokádót, hagymát és a narancsot.
  4. Tedd egy befőttesüvegbe az öntet hozzávalóit a felfogott narancslével együtt és rázd fel, hogy a hozzávalók teljesen összekeveredjenek.
  5. Öntsd a az öntet felét az előkészített salátára és tálald frissen az öntet másik felével. 

TIPP! - Gyors módszer, hogyan válaszd szét a narancsot gerezdekre

Egy tányér felett érdemes csinálni, így a narancslevét is felfogjuk. Vágd le a narancs két végét, majd hámozd meg, úgy hogy a fehér részt is eltávolítod. Egy éles késsel vágd be a hús és a gerezdeket elválasztó hártya mellett mindkét oldalról és óvatosan emeld ki a gerezdet. Ismételd addig, míg az összes gerezdet szétválasztottad.

Téli saláta kecskesajttal, körtével és gránátalmával balzsamecetes öntettel

 

korte-kecskesajt.JPG

Hozzávalók (4 személyre)

kb. 20 deka téli zöld saláta, akár vegyesen is (pl. galambbegy, rukkola, bébispenót)

1 körte, kb. 1-2 cm-es kockára vágva

1 gránátalma magjai

1 nagy marék mandula, serpenyőben szárazon megpirítva

10 deka puha kecskesajt

Az öntethez:

6 ek olívaolaj

2 ek balzsamecet

1 tk méz

1 tk Dijon mustár

só, frissen őrölt bors

Így készítsd el

  1. Egy tálban alaposan keverd össze az öntet hozzávalóit, hogy jól elkeveredjenek egymással.
  2. Serpenyőben pirítsd meg a mandulát, majd vágd fel kisebb darabokra.
  3. Egy nagyobb tálban keverd össze a zöld salátát, a felkockázott körtét, a mandulát és a gránátalma magokat, locsold meg az öntet felével és azzal is alaposan forgasd át.
  4. A tetejére morzsold rá a kecskesajtot és a megmaradt öntettel frissen tálald.

 

Már Instagramon is tudsz követni! Kattints IDE!

További receptekért kattints ide!

Már a Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide

A bejegyzés trackback címe:

https://salatazo.blog.hu/api/trackback/id/tr1112042881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása