Salátázó - Minden, ami saláta

Salátázó

3 kihagyhatatlan saláta a tökéletes szilveszteri partihoz

2016. december 29. - BakonyiO


Véget ért a nagy karácsonyi eszem-iszom, de még előttünk van a közelgő szilveszter éjszaka, virslivel, lencsével és pezsgővel.

Miért ne színesíthetnénk és könnyítenénk néhány salátával a szilveszteri menüt? Biztos vagyok benne, hogy vendégeink is értékelni fogják az újítást.

Három olyan salátát hoztam, amiket akár már egy nappal korábban is elkészíthetsz. 

A szilveszter esték elmaradhatatlan alapanyaga a lencse, leves helyett próbáld ki ezt a bacon-ös lencsesalátát, hidegen-melegen egyaránt fantasztikus. Ehhez a salátához (és minden lencsesalátához) a kevésbé szétfővő zöld lencsét vagy akár a fekete lencsét ajánlom, amik főzés után is megtartják formájukat.

Ha pedig szilveszter este is fontos, hogy a sok pogácsa mellett valami egészséges is az asztalra kerüljön, a legjobb választás ez a csicseriborsós bulgur saláta, amibe keverhetsz kockára vágott halloumi sajtot is.

A mexikói csirkesaláta egy fűszeres, zöldséges, joghurtos saláta, könnyű, de mégis laktató. Ha pedig szereted a csípőset, egy chili paprikát is karikázhatsz bele.

Francia lencsesaláta bacon-nel

lencsesalata-bacon.JPG

HOZZÁVALÓK

1 bögre lencse (lehetőleg zöld v. fekete)

5 dl víz v. zöldség-/csirkealaplé

1 babérlevél

1 kk só

frissen őrölt fekete bors

kb. 6 szelet bacon szalonna, kisebb kockára vágva

2 nagyobb sonkahagyma (v.lila), meghámozva, félbevágva és vékonyan felszeletelve

2 gerezd fokhagyma, zúzva

1 ek friss rozmaring levél, apróra vágva v. 1 tk szárított

3 nagy zsályalevél, apróra vágva

2 ek kapribogyó, apróra felvágva

1 nagy marék friss petrezselyemzöld, apróra vágva

Az öntethez:

3 ek olívaolaj

1 ek Dijon-i mustár

1 ek balzsamecet

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Mosd meg a lencsét, tedd egy fazékba és öntsd fel a vízzel vagy alaplével, tedd bele a babérlevelet. Forrald fel, mérsékeld a hőt és lassan forralva főzd 20-25 percig, ügyelve arra, hogy a lencseszemek ne főjjenek szét. Ha szükséges, pótold a folyadékot.
  2. Amíg a lencse fő, egy serpenyőben süsd ropogósra a bacon darabokat. Öntsd le a zsiradékot a baconről, majd add hozzá a hagymát, fokhagymát, rozmaringot és zsályát és főzd 2-3 percig, néha megkeverve, amíg a hagyma egy kicsit megpuhul, de nem teljesen puha. Húzd félre a tűzről.
  3. Keverd össze az öntet hozzávalóit nagyon alaposan.
  4. Ha a lencse megfőtt, szűrd le a folyadékot, tedd a lencsét egy mély tálba és sózd meg, majd add hozzá az öntetet. Keverd hozzá a ropogós bacont és a hagymás keveréket, majd a kapribogyót és a petrezselymet.
  5. Ízesítsd sóval és borssal, ha szükséges. melegen, hidegen egyaránt finom. Hűtőben 5 napig is eláll.

 

Csicseriborsós bulgur saláta

csicseriborso-bulgur-salata.JPG

HOZZÁVALÓK

kb. 15 deka bulgur

1/2 tk só

1 közepes fej lilahagyma, apró kockára vágva

1 db konzerv csicseriborsó, leöblítve

1/2 gránátalma magja

1 nagy marék friss petrezselyemzöld, apróra vágva

1 db chili paprika, apróra vágva

3 ek olívaolaj

1 citrom leve és héja (ha kezeletlen)

őrölt fekete bors

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Egy fazékba tedd oda a bulgurt főni sós vízben és kb. 15 perc alatt főzd puhára. Ha elkészült, öblítsd le hideg vízzel és öntsd egy mélyebb tálba.
  2. Amíg a bulgur fő, aprítsd fel a hagymát, chili paprikát, petrezselymet.
  3. Keverd a hagymát, csicseriborsót, a petrezselymet és a chilit a bulgurhoz, majd add hozzá az olívaolajat, a citromlevet és a héjat.
  4. Legvégül forgasd bele óvatosan a gránátalma magjait. 
  5. Hűtőben 4 napig is eláll, fogyasztás előtt vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre enyhüljön.

Mexikói csirkesaláta

mexikoi-csirke1.JPG

HOZZÁVALÓK

1 kisebb fej jégsaláta, római saláta vagy szívsaláta, felkockázva

1 nagyobb csirkemell, mexikói fűszerkeverékkel fűszerezve (recept itt), megsütve és kb. 2cm-es kockákra vágva

1 db konzerv kukorica, leöblítve

1 db konzerv bab, bármi lehet (én vegyes babot használtam)

2 közepes paradicsom, felkockázva

1 avokádó, felkockázva

1 kicsi lilahagyma, felkockázva

5 deka cheddar sajt, reszelve

1 marék friss koriander v. petrezselyem, apróra vágva (elhagyható)

1 chili paprika, kimagozva, apróra vágva, ha szereted a csípőset

Az öntethez:

1 deci natúr joghurt

3 ek olívaolaj

2 ek méz

2 ek almaecet

1 kis gerezd fokhagyma, zúzva

1 citrom v. lime leve

1 chili paprika, vékonyan felkarikázva (elhagyható)

1 ek mexikói fűszerkeverék

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Pácold be a csirkemellet a fűszerkeverékbe, hagyd állni 1-2 órát a pácban, de ezt előtte nap is megteheted.
  2. Egy serpenyőben 1-2 ek olívaolajon süsd pirosra a bepácolt csirkemellet kb. 4-5 perc alatt oldalanként, ügyelve arra, hogy teljesen átsüljön.
  3. Vágd össze a saláta hozzávalóit és tedd egy nagy tálba és óvatosan keverd össze. Ha nem fogyasztod el azonnal, akkor tedd így öntet nélkül a hűtőbe lefedve, hogy a saláta összetevői ropogósak maradjanak.
  4. Keverd össze az öntet hozzávalóit és sózd ízlésednek megfelelően.
  5. Tálalás előtt keverd a salátához az öntetet és hagyd állni min.fél órát.

 

Már Instagramon is tudsz követni! Kattints IDE!

További receptekért kattints ide!

Már a Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide

A bejegyzés trackback címe:

https://salatazo.blog.hu/api/trackback/id/tr1912078885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása