Az évnek ebben az időszakában a karácsony előtti rohanásban és a laktató ünnepi fogások mellett teljesen háttérbe szorulnak a saláták. Az ünnepi menük mellőzött ételei ők, pedig színes, változatos összetevőivel nemcsak egészségesebbé, hanem extravagánsabbá is tehetjük velük az idei karácsonyt.
Három olyan saláta receptet hoztam, amik gyorsan elkészíthetők, a szezonális belevalók is egyszerűen beszerezhetők és max. 15 perc alatt összeállíthatók. Előételként és köretként is beilleszthetők az ünnepi menüsorba.
Az egyik egy nyers céklasaláta, ahol a céklát körtével, friss mentával és citromos öntettel tesszük izgalmassá. A narancsos-avokádós salátánál a zöld salátaágyra halmozzuk a narancsot és avokádót és egy fokhagymás öntettel tálaljuk. A kecskesajtos-körtés-gránátalmás salátában különböző textúrák és ízek keverednek és egy mézes-balzsamecetes öntet a kiegészítője.
Mentás cékla saláta körtével
Hozzávalók (4 személyre)
3 közepes cékla, megmosva, meghámozva és gyufaszál vastagságúra vágva
3 körte, kemény, gyufaszál vastagságúra vágva
néhány friss mentalevél
10 deka feta sajt
1 marék napraforgómag, pirítva (elhagyható)
Öntethez:
6 ek olívaolaj
2 ek frissen facsart citromlé
só, frissen őrölt bors
Így készítsd el
- Keverd össze alaposan az öntet hozzávalóit.
- Egy mandolin (zöldségreszelő) segítségével vagy egy éles késsel aprítsd össze a körtét és a céklát. (Végső esetben a reszelő nagy lyukú felén is lereszelheted.)
- Tedd egy mély salátástálba a zöldségeket és locsold meg az öntettel.
- Tálaláskor szórd meg a friss mentalevéllel, a napraforgómaggal és morzsold a tetejére a fetasajtot. Frissen elkészítve finom.
Narancs-avokádó saláta
HOZZÁVALÓK (4 személyre)
kb. 20 deka zöld saláta (galambbegy, bébispenót, rukkola, római saláta, szívsaláta), megmosva, ha szükséges, kisebb darabokra vágva
2 db érett avokádó
2 közepes narancs
1 kis fej lilahagyma (v. 3-4 szál újhagyma), apróra kockára vágva
Az öntethez:
6 ek olívaolaj
2 ek almaecet v. fehérbor ecet
2 kis gerezd fokhagyma
2 kk mustár
+ a hámozás során felfogott narancslé
só, frissen őrölt fekete bors
Így készítsd el
- A narancsot hámozd meg és szedd szét gerezdekre, a gerezdekről távolítsd el a hártyát is. Menet közben gyűjtsd össze a narancslevét is, mert majd felhasználod az öntethez.
- Hámozd meg az avokádót és vágd fel vékony gerezdekre, a hagymát aprítsd fel..
- Egy nagyobb tányéron rétegezd egymásra a salátaleveleket, avokádót, hagymát és a narancsot.
- Tedd egy befőttesüvegbe az öntet hozzávalóit a felfogott narancslével együtt és rázd fel, hogy a hozzávalók teljesen összekeveredjenek.
- Öntsd a az öntet felét az előkészített salátára és tálald frissen az öntet másik felével.
TIPP! - Gyors módszer, hogyan válaszd szét a narancsot gerezdekre
Egy tányér felett érdemes csinálni, így a narancslevét is felfogjuk. Vágd le a narancs két végét, majd hámozd meg, úgy hogy a fehér részt is eltávolítod. Egy éles késsel vágd be a hús és a gerezdeket elválasztó hártya mellett mindkét oldalról és óvatosan emeld ki a gerezdet. Ismételd addig, míg az összes gerezdet szétválasztottad.Téli saláta kecskesajttal, körtével és gránátalmával balzsamecetes öntettel
Hozzávalók (4 személyre)
kb. 20 deka téli zöld saláta, akár vegyesen is (pl. galambbegy, rukkola, bébispenót)
1 körte, kb. 1-2 cm-es kockára vágva
1 gránátalma magjai
1 nagy marék mandula, serpenyőben szárazon megpirítva
10 deka puha kecskesajt
Az öntethez:
6 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
1 tk méz
1 tk Dijon mustár
só, frissen őrölt bors
Így készítsd el
- Egy tálban alaposan keverd össze az öntet hozzávalóit, hogy jól elkeveredjenek egymással.
- Serpenyőben pirítsd meg a mandulát, majd vágd fel kisebb darabokra.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a zöld salátát, a felkockázott körtét, a mandulát és a gránátalma magokat, locsold meg az öntet felével és azzal is alaposan forgasd át.
- A tetejére morzsold rá a kecskesajtot és a megmaradt öntettel frissen tálald.
Már Instagramon is tudsz követni! Kattints IDE!
További receptekért kattints ide!
Már a Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide!