A cékla egy megosztó zöldségféle, kábé annyian utalják, mint amennyien rajonganak érte. Érdemes újabb és újabb céklás recepteket kipróbálni, hátha valamelyik étel segítségével a céklarajongók táborát gyarapíthatjuk.
A cékla az egyik legkiválóbb salátaalap egész évben, onnantól kezdve, hogy már zsenge levelei is kitűnően felhasználhatók zöldsalátákhoz. Gumóját nyersen, főve és sütve is adhatjuk salátákhoz, én most a nyers céklát variáltam ilyen-olyan módon, hátha mindenki talál magának kedvérevalót.
Ezzel a három céklás saláta recepttel azokat igyekszem meggyőzni, akiket eddig rettegéssel töltött el a nyers cékla fogyasztásának a gondolata.Rengeteg a lehetőség ebben a zöldségben, a kísérletezést nem szabad feladni.
A céklaaprításhoz jól jöhet egy zöldségszeletelő (mandolin), amivel a zöldségek egyforma gyufaszál vastagságúra apríthatóak, de ha nincs ilyen kéznél, akkor egy nagy lyukú reszelő is tökéletesen megfelel a célnak.
Az első két receptnél az alapanyagok ugyanazok (cékla-sárgarépa-alma trió), csak a fűszerezésen változtattam. A harmadik receptnél a cékla mellé finomra gyalult lilakáposztát kevertem és egy kapros-vörösbor ecetes öntettel tálaltam.
Villámgyors céklasaláta répával és almával
HOZZÁVALÓK (2 személyre)
1 közepes cékla, lereszelve v. gyufaszál vékonyra vágva
2 sárgarépa, lereszelve v. gyufaszál vékonyra vágva
1 nagyobb alma, lereszelve v. gyufaszál vékonyra vágva
2 ek frissen facsart citromlé
1 ek méz
kevés só, pirított napraforgómag (elhagyható)
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Vágd fel v. reszeld le a zöldségeket és az almát.
- Keverd össze a citromlével, a mézzel és a sóval. Tálaláskor megszórhatod pirított napraforgómaggal.
- Hagyd állni egy keveset tálalás előtt, ill. hűtőben 2 napig is jól eláll.
Villámgyors céklasaláta gyömbérrel és lime-mal
HOZZÁVALÓK (2 SZEMÉLYRE)
1 közepes cékla, lereszelve v. gyufaszál vékonyra vágva
2 sárgarépa, lereszelve v. gyufaszál vékonyra vágva
1 nagyobb alma, lereszelve v. gyufaszál vékonyra vágva
Az öntethez:
kb. 2cm-es friss gyömbér, hámozva, finomra reszelve
2 ek frissen facsart limelé
1 ek méz
kevés só
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Keverd össze az öntet hozzávalóit egy kisebb tálban.
- Hámozd meg és reszeld le/vágd össze a zöldségeket és az almát.
- Locsold meg az öntettel és jó alaposan forgasd át, hogy az öntet mindenhol bevonja a zöldségeket.Hűtőben 2 napig is eláll.
Lilakáposztás céklasaláta kaporral
HOZZÁVALÓK (2 SZEMÉLYRE)
1/4 fej lilakáposzta vékonyra legyalulva v. éles késsel vékonyan felcsíkozva
1 közepes cékla, lereszelve v. gyufaszál vastagságúra vágva
1-2 gerezd fokhagyma (attól függ, mennyire szereted a fokhagymát), nagyon apróra vágva
Az öntethez:
3 ek olívaolaj
2 ek vörösbor ecet
só, frissen őrölt fekete bors
1 marék friss kapor, apróra vágva
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Készítsd elő a zöldségeket. A céklát reszeld le vagy aprítsd fel gyufaszál vastagságúra. A káposztát gyaluld le vagy egy éles késsel csíkozd fel nagyon vékonyan.
- Keverd össze a zöldségeket és keverd közé az apróra vágott fokhagymát.
- Öntsd a zöldségekre az olajat, ecetet, majd sózd és borsozd, végül add hozzá a friss kaprot.
Már Instagramon is tudsz követni! Kattints IDE!
További receptekért kattints ide!
A Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide!