Salátázó - Minden, ami saláta

Salátázó

3 villámgyors céklasaláta a téli vitaminhiány ellen

2017. február 03. - BakonyiO

A cékla egy megosztó zöldségféle, kábé annyian utalják, mint amennyien rajonganak érte. Érdemes újabb és újabb céklás recepteket kipróbálni, hátha valamelyik étel segítségével a céklarajongók táborát gyarapíthatjuk.

A cékla az egyik legkiválóbb salátaalap egész évben, onnantól kezdve, hogy már zsenge levelei is kitűnően felhasználhatók zöldsalátákhoz. Gumóját nyersen, főve és sütve is adhatjuk salátákhoz, én most a nyers céklát variáltam ilyen-olyan módon, hátha mindenki talál magának kedvérevalót.

Ezzel a három céklás saláta recepttel azokat igyekszem meggyőzni, akiket eddig rettegéssel töltött el a nyers cékla fogyasztásának a gondolata.Rengeteg a lehetőség ebben a zöldségben, a kísérletezést nem szabad feladni.

A céklaaprításhoz jól jöhet egy zöldségszeletelő (mandolin), amivel a zöldségek egyforma gyufaszál vastagságúra apríthatóak, de ha nincs ilyen kéznél, akkor egy nagy lyukú reszelő is tökéletesen megfelel a célnak.

Az első két receptnél az alapanyagok ugyanazok (cékla-sárgarépa-alma trió), csak a fűszerezésen változtattam. A harmadik receptnél a cékla mellé finomra gyalult lilakáposztát kevertem és egy kapros-vörösbor ecetes öntettel tálaltam.

Villámgyors céklasaláta répával és almával

cekla-alma-repa-salata.jpg

HOZZÁVALÓK (2 személyre)

1 közepes cékla, lereszelve v. gyufaszál vékonyra vágva

2 sárgarépa, lereszelve v. gyufaszál vékonyra vágva

1 nagyobb alma, lereszelve v. gyufaszál vékonyra vágva

2 ek frissen facsart citromlé

1 ek méz

kevés só, pirított napraforgómag (elhagyható)

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1.  Vágd fel v. reszeld le a zöldségeket és az almát.
  2. Keverd össze a citromlével, a mézzel és a sóval. Tálaláskor megszórhatod pirított napraforgómaggal.
  3. Hagyd állni egy keveset tálalás előtt,  ill. hűtőben 2 napig is jól eláll.

Villámgyors céklasaláta gyömbérrel és lime-mal

gyomberes_ceklasalata.JPG

HOZZÁVALÓK (2 SZEMÉLYRE)

1 közepes cékla, lereszelve v. gyufaszál vékonyra vágva

2 sárgarépa, lereszelve v. gyufaszál vékonyra vágva

1 nagyobb alma, lereszelve v. gyufaszál vékonyra vágva

Az öntethez:

kb. 2cm-es friss gyömbér, hámozva, finomra reszelve

2 ek frissen facsart limelé

1 ek méz

kevés só

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Keverd össze az öntet hozzávalóit egy kisebb tálban.
  2. Hámozd meg és reszeld le/vágd össze a zöldségeket és az almát.
  3. Locsold meg az öntettel és jó alaposan forgasd át, hogy az öntet mindenhol bevonja a zöldségeket.Hűtőben 2 napig is eláll.

 

Lilakáposztás céklasaláta kaporral

kapros_cekla-lilakaposzta.JPG

 

HOZZÁVALÓK (2 SZEMÉLYRE)

 1/4 fej lilakáposzta vékonyra legyalulva v. éles késsel vékonyan felcsíkozva

1 közepes cékla, lereszelve v. gyufaszál vastagságúra vágva

1-2 gerezd fokhagyma (attól függ, mennyire szereted a fokhagymát), nagyon apróra vágva

Az öntethez:

3 ek olívaolaj

2 ek vörösbor ecet

só, frissen őrölt fekete bors

1 marék friss kapor, apróra vágva

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Készítsd elő a zöldségeket. A céklát reszeld le vagy aprítsd fel gyufaszál vastagságúra. A káposztát gyaluld le vagy egy éles késsel csíkozd fel nagyon vékonyan.
  2. Keverd össze a zöldségeket és keverd közé az apróra vágott fokhagymát.
  3. Öntsd a zöldségekre az olajat, ecetet, majd sózd és borsozd, végül add hozzá a friss kaprot.

 

 

Már Instagramon is tudsz követni! Kattints IDE!

További receptekért kattints ide!

A Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide

 

A bejegyzés trackback címe:

https://salatazo.blog.hu/api/trackback/id/tr8712179422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása