Salátázó - Minden, ami saláta

Salátázó

Szupergyors saláták az ősz gyümölcseivel

2017. szeptember 08. - BakonyiO

Az első hűvös napok beköszöntével hajlamosak vagyunk megfeledkezni a salátákról, mintha salátát csak tavasszal vagy nyáron ehetnénk. Az ősz első fele még rengeteg ízletes zöldséggel és gyümölccsel kényeztet minket, érdemes az utolsó nyári ízeket belecsempészni valamilyen salátába.

A legtöbb gyümölcs salátákban is jól megállja a helyét, édes ízükkel kellemes kontrasztot hoznak a zöld levelek mellé. És akkor harsogó színüket még nem is említettem... a friss gyümölcsök élénk színei csábítóan hatnak a válogatósak ízlelőbimbóira is.

oszi_salatak.jpg

Három nagyon gyors és nagyon egyszerű salátát készítettem, gondolva azokra is, akiknek kevés idejük van összedobni valamit a rohanós hétköznapokon. Mindhárom salátába csempésztem egy nem mindennapi hozzávalót (pl. kéksajtot vagy pecorinó sajtot), kicsit feszegetve a saját és ti komfortzónátokat is.

Zöld saláta kéksajttal és szőlővel

 

img_2188_1.JPG

 

Hozzávalók

 

1/2 bagett, kb. 3cm-es darabokra vágva v. tépve

kb. 20 deka zöldsaláta (évszaknak megfelelően bébispenót, madársaláta stb.)

1 kisebb fürt szőlő (nagyobb szemű, ha szükséges a szemek félbevágva)

kv. 15 deka kéksajt, morzsolva

Az öntethez:

2 ek olívaolaj

1 ek méz

1 ek citromlé, frissen facsart

kevés só

Így készítsd el

  1. Forró serpenyőben vagy sütőben pirítsd meg a kenyérkockákat (pirítás után meglocsolhatod egy kevés olívaolajjal is).
  2. Az öntet hozzávalóit jól keverd össze.
  3. Keverd össze egy mély salátástálban a leveleket, a szőlőszemeket és a pirított kenyérkockát, majd morzsold a kéksajtot a tetejére.
  4. Az öntetet közvetlenül a fogyasztás előtt add hozzá.

 

Fodros kel saláta áfonyával

 

img_2203.JPG

 

Hozzávalók

 

1 nagy marék fodros kel levél, megmosva, leszárazva és felcsíkozva

2 marék mazsola vagy aszalt vörös áfonya

2-3 sárgarépa, julienne-re vágva

1 kis fej lilahagyma, vékonyan felcsíkozva

kd. 15 deka friss áfonya

Az öntethez:

6 ek olíva olaj

3 ek almaecet

1 ek méz

kevés só

Így készítsd el

  1. Keverd össze alaposan az öntet hozzávalóit.
  2. Az alaposan megmosott, leszárazott fodros kelt csíkozzuk fel és tegyük egy mély salátástálba. Keverjük hozzá a felcsíkozott hagymát, sárgarépát és a mazsolát vagy aszalt áfonyát. Öntsük hozzá az öntet 2/3 részét, majd hagyjuk állni 1-2 órát, ha van időnk várni.
  3. Közvetlenül tálalás előtt szórjuk a tetejére a friss áfonya szemeket és locsoljuk meg a maradék öntettel. 

Rukkola saláta körtével, pecorino sajttal  és balzsamecetes öntettel

 

img_2195_1.JPG

 

Hozzávalók

 

kb. 25 deka rukkola 

2 kisebb körte, kicsumázva, vékony gerezdekre vágva

5-10 deka pecorino sajt, nagyobb darabokra gyalulva

Az öntethez:

3 ek olíva olaj

2 ek balzsamecet

só, bors

Így készítsd el

  1. Keverd össze az öntet hozzávalóit.
  2. Egy nagyobb tányéron helyezd el a rukkola leveleket, tedd a tetejére a körteszeleteket és a sajtot. Közvetlenül tálalás előtt locsold meg az öntettel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://salatazo.blog.hu/api/trackback/id/tr1712809374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása