Az első hűvös napok beköszöntével hajlamosak vagyunk megfeledkezni a salátákról, mintha salátát csak tavasszal vagy nyáron ehetnénk. Az ősz első fele még rengeteg ízletes zöldséggel és gyümölccsel kényeztet minket, érdemes az utolsó nyári ízeket belecsempészni valamilyen salátába.
A legtöbb gyümölcs salátákban is jól megállja a helyét, édes ízükkel kellemes kontrasztot hoznak a zöld levelek mellé. És akkor harsogó színüket még nem is említettem... a friss gyümölcsök élénk színei csábítóan hatnak a válogatósak ízlelőbimbóira is.
Három nagyon gyors és nagyon egyszerű salátát készítettem, gondolva azokra is, akiknek kevés idejük van összedobni valamit a rohanós hétköznapokon. Mindhárom salátába csempésztem egy nem mindennapi hozzávalót (pl. kéksajtot vagy pecorinó sajtot), kicsit feszegetve a saját és ti komfortzónátokat is.
Zöld saláta kéksajttal és szőlővel
Hozzávalók
1/2 bagett, kb. 3cm-es darabokra vágva v. tépve
kb. 20 deka zöldsaláta (évszaknak megfelelően bébispenót, madársaláta stb.)
1 kisebb fürt szőlő (nagyobb szemű, ha szükséges a szemek félbevágva)
kv. 15 deka kéksajt, morzsolva
Az öntethez:
2 ek olívaolaj
1 ek méz
1 ek citromlé, frissen facsart
kevés só
Így készítsd el
- Forró serpenyőben vagy sütőben pirítsd meg a kenyérkockákat (pirítás után meglocsolhatod egy kevés olívaolajjal is).
- Az öntet hozzávalóit jól keverd össze.
- Keverd össze egy mély salátástálban a leveleket, a szőlőszemeket és a pirított kenyérkockát, majd morzsold a kéksajtot a tetejére.
- Az öntetet közvetlenül a fogyasztás előtt add hozzá.
Fodros kel saláta áfonyával
Hozzávalók
1 nagy marék fodros kel levél, megmosva, leszárazva és felcsíkozva
2 marék mazsola vagy aszalt vörös áfonya
2-3 sárgarépa, julienne-re vágva
1 kis fej lilahagyma, vékonyan felcsíkozva
kd. 15 deka friss áfonya
Az öntethez:
6 ek olíva olaj
3 ek almaecet
1 ek méz
kevés só
Így készítsd el
- Keverd össze alaposan az öntet hozzávalóit.
- Az alaposan megmosott, leszárazott fodros kelt csíkozzuk fel és tegyük egy mély salátástálba. Keverjük hozzá a felcsíkozott hagymát, sárgarépát és a mazsolát vagy aszalt áfonyát. Öntsük hozzá az öntet 2/3 részét, majd hagyjuk állni 1-2 órát, ha van időnk várni.
- Közvetlenül tálalás előtt szórjuk a tetejére a friss áfonya szemeket és locsoljuk meg a maradék öntettel.
Rukkola saláta körtével, pecorino sajttal és balzsamecetes öntettel
Hozzávalók
kb. 25 deka rukkola
2 kisebb körte, kicsumázva, vékony gerezdekre vágva
5-10 deka pecorino sajt, nagyobb darabokra gyalulva
Az öntethez:
3 ek olíva olaj
2 ek balzsamecet
só, bors
Így készítsd el
- Keverd össze az öntet hozzávalóit.
- Egy nagyobb tányéron helyezd el a rukkola leveleket, tedd a tetejére a körteszeleteket és a sajtot. Közvetlenül tálalás előtt locsold meg az öntettel.