Véget ért a nagy karácsonyi eszem-iszom, de még előttünk van a közelgő szilveszter éjszaka, virslivel, lencsével és pezsgővel.
Miért ne színesíthetnénk és könnyítenénk néhány salátával a szilveszteri menüt? Biztos vagyok benne, hogy vendégeink is értékelni fogják az újítást.
Három olyan salátát hoztam, amiket akár már egy nappal korábban is elkészíthetsz.
A szilveszter esték elmaradhatatlan alapanyaga a lencse, leves helyett próbáld ki ezt a bacon-ös lencsesalátát, hidegen-melegen egyaránt fantasztikus. Ehhez a salátához (és minden lencsesalátához) a kevésbé szétfővő zöld lencsét vagy akár a fekete lencsét ajánlom, amik főzés után is megtartják formájukat.
Ha pedig szilveszter este is fontos, hogy a sok pogácsa mellett valami egészséges is az asztalra kerüljön, a legjobb választás ez a csicseriborsós bulgur saláta, amibe keverhetsz kockára vágott halloumi sajtot is.
A mexikói csirkesaláta egy fűszeres, zöldséges, joghurtos saláta, könnyű, de mégis laktató. Ha pedig szereted a csípőset, egy chili paprikát is karikázhatsz bele.
Francia lencsesaláta bacon-nel
HOZZÁVALÓK
1 bögre lencse (lehetőleg zöld v. fekete)
5 dl víz v. zöldség-/csirkealaplé
1 babérlevél
1 kk só
frissen őrölt fekete bors
kb. 6 szelet bacon szalonna, kisebb kockára vágva
2 nagyobb sonkahagyma (v.lila), meghámozva, félbevágva és vékonyan felszeletelve
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 ek friss rozmaring levél, apróra vágva v. 1 tk szárított
3 nagy zsályalevél, apróra vágva
2 ek kapribogyó, apróra felvágva
1 nagy marék friss petrezselyemzöld, apróra vágva
Az öntethez:
3 ek olívaolaj
1 ek Dijon-i mustár
1 ek balzsamecet
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Mosd meg a lencsét, tedd egy fazékba és öntsd fel a vízzel vagy alaplével, tedd bele a babérlevelet. Forrald fel, mérsékeld a hőt és lassan forralva főzd 20-25 percig, ügyelve arra, hogy a lencseszemek ne főjjenek szét. Ha szükséges, pótold a folyadékot.
- Amíg a lencse fő, egy serpenyőben süsd ropogósra a bacon darabokat. Öntsd le a zsiradékot a baconről, majd add hozzá a hagymát, fokhagymát, rozmaringot és zsályát és főzd 2-3 percig, néha megkeverve, amíg a hagyma egy kicsit megpuhul, de nem teljesen puha. Húzd félre a tűzről.
- Keverd össze az öntet hozzávalóit nagyon alaposan.
- Ha a lencse megfőtt, szűrd le a folyadékot, tedd a lencsét egy mély tálba és sózd meg, majd add hozzá az öntetet. Keverd hozzá a ropogós bacont és a hagymás keveréket, majd a kapribogyót és a petrezselymet.
- Ízesítsd sóval és borssal, ha szükséges. melegen, hidegen egyaránt finom. Hűtőben 5 napig is eláll.
Csicseriborsós bulgur saláta
HOZZÁVALÓK
kb. 15 deka bulgur
1/2 tk só
1 közepes fej lilahagyma, apró kockára vágva
1 db konzerv csicseriborsó, leöblítve
1/2 gránátalma magja
1 nagy marék friss petrezselyemzöld, apróra vágva
1 db chili paprika, apróra vágva
3 ek olívaolaj
1 citrom leve és héja (ha kezeletlen)
őrölt fekete bors
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Egy fazékba tedd oda a bulgurt főni sós vízben és kb. 15 perc alatt főzd puhára. Ha elkészült, öblítsd le hideg vízzel és öntsd egy mélyebb tálba.
- Amíg a bulgur fő, aprítsd fel a hagymát, chili paprikát, petrezselymet.
- Keverd a hagymát, csicseriborsót, a petrezselymet és a chilit a bulgurhoz, majd add hozzá az olívaolajat, a citromlevet és a héjat.
- Legvégül forgasd bele óvatosan a gránátalma magjait.
- Hűtőben 4 napig is eláll, fogyasztás előtt vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre enyhüljön.
Mexikói csirkesaláta
HOZZÁVALÓK
1 kisebb fej jégsaláta, római saláta vagy szívsaláta, felkockázva
1 nagyobb csirkemell, mexikói fűszerkeverékkel fűszerezve (recept itt), megsütve és kb. 2cm-es kockákra vágva
1 db konzerv kukorica, leöblítve
1 db konzerv bab, bármi lehet (én vegyes babot használtam)
2 közepes paradicsom, felkockázva
1 avokádó, felkockázva
1 kicsi lilahagyma, felkockázva
5 deka cheddar sajt, reszelve
1 marék friss koriander v. petrezselyem, apróra vágva (elhagyható)
1 chili paprika, kimagozva, apróra vágva, ha szereted a csípőset
Az öntethez:
1 deci natúr joghurt
3 ek olívaolaj
2 ek méz
2 ek almaecet
1 kis gerezd fokhagyma, zúzva
1 citrom v. lime leve
1 chili paprika, vékonyan felkarikázva (elhagyható)
só
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Pácold be a csirkemellet a fűszerkeverékbe, hagyd állni 1-2 órát a pácban, de ezt előtte nap is megteheted.
- Egy serpenyőben 1-2 ek olívaolajon süsd pirosra a bepácolt csirkemellet kb. 4-5 perc alatt oldalanként, ügyelve arra, hogy teljesen átsüljön.
- Vágd össze a saláta hozzávalóit és tedd egy nagy tálba és óvatosan keverd össze. Ha nem fogyasztod el azonnal, akkor tedd így öntet nélkül a hűtőbe lefedve, hogy a saláta összetevői ropogósak maradjanak.
- Keverd össze az öntet hozzávalóit és sózd ízlésednek megfelelően.
- Tálalás előtt keverd a salátához az öntetet és hagyd állni min.fél órát.
Már Instagramon is tudsz követni! Kattints IDE!
További receptekért kattints ide!
Már a Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide!