Salátázó - Minden, ami saláta

Salátázó

Meleg sült kelbimbó-édesburgonya saláta mézes-mustáros öntettel

2017. január 10. - BakonyiO

Ha tél, akkor forró leves. De tényleg ilyen egyszerű a képlet?

Itt a tél második felében a szervezetünk már kiáltozik a vitaminokért, azokból pedig a legtöbb a zöldségekben van. De olyan jó lenne valami melengető ételben, ugye?

Hajlamosak vagyunk télen megfeledkezni a salátákról, pedig sült zöldségekből nagyon finom, laktató salátákat lehet készíteni a tél közepén is.Együk sültek mellé vagy keverjük kuszkusz, bulgur közé vagy egy tál lencsével kombináljuk valamelyik kedvenc öntetünkkel tálalva. Kész is egy gyors ebéd és vacsora.

Ez a sült kelbimbó-édesburgonya saláta egyik mézes-mustáros öntettel készült, a másik fele majd egy tál quinoá-ban végzi.

Tehetsz mellé feta sajtot, kecskesajtot, szórhatsz rá aszalt áfonyát, meggyet vagy akár pirított diót.

A sült zöldségek jól elállnak a hűtőnkben 2-3 napig. Ha fel szeretnénk melegíteni, melegítsük elő a sütőnket 200fokra, tegyük egy tepsibe a zöldségeket és kb. 5 perc alatt átforrósodnak.

kelbimbo-sultburgonya.JPG

HOZZÁVALÓK (2 SZEMÉLYRE)

kb- 40 deka kelbimbó, megtisztítva, ha nagyobbak (3-4cm-esnél) félbevágva

2 közepes édesburgonya, meghámozva kb. 3 cm-es kockára vágva

3-4 ek olívaolaj

1 gerezd fokhagyma, zúzva

só, frissen őrölt bors

Az öntethez:

3 ek olívaolaj

1 ek almaecet

1 tk Dijon-i mustár (én magosat használtam)

1 tk méz

só, frissen őrölt bors

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Melegítsd fel a sütőt 200fokra.
  2. Vágd le a kelbimbók torzsájáról a megbarnult részt és szedd le a külső sárgás leveleket. Kockázd fel az édesburgonyát.
  3. A megtisztított és előkészített zöldségeket tedd egy mély tálba és locsold meg olívaolajjal és nyomd rá a fokhagymát. Jól forgasd át, hogy a zöldségek minden részét bevonja a fokhagymás olaj. Sózd, borsozd és ismét forgasd át.
  4. Egy nagyobb tepsit vékonyan olajozz be és tedd rá a zöldségeket, hogy egymás mellett legyenek. Süsd kb.30- 40 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és szépen megbarnulnak. Kb. 15 perc után forgasd át. A sütési idő függ a sütődtől és a zöldségek nagyságától is.
  5. Amíg a zöldségek sülnek egy mély salátástálban keverd össze nagyon alaposan az öntet hozzávalóit. Ha a zöldségek elkészültek, öntsd az öntetes tálba és óvatosan keverd össze, hogy a zöldségek ne törjenek össze. Melegen, langyosan tálald.
  6. Ha nem eszed meg az összeset, akkor csak a zöldség egy részét keverd az öntethez. A maradék 2-3 napig jól eláll a hűtőben, fogyasztás előtt előmelegített sütőben 5-10 perc alatt újra átmelegszik és olyan lesz, mint frissen.

 

Kapcsolódó receptek:

Édesburgonya saláta fetával és bazsalikommal

Sült kelbimbó saláta pirított dióval

 

Már Instagramon is tudsz követni! Kattints IDE!

További receptekért kattints ide!

Már a Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide

A bejegyzés trackback címe:

https://salatazo.blog.hu/api/trackback/id/tr1412114971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.01.11. 16:31:44

Az édesburgonyát lecserélem azt hiszem csicsókára mert az édesburgonyát nme szereti a nejem.
süti beállítások módosítása