Ha tél, akkor forró leves. De tényleg ilyen egyszerű a képlet?
Itt a tél második felében a szervezetünk már kiáltozik a vitaminokért, azokból pedig a legtöbb a zöldségekben van. De olyan jó lenne valami melengető ételben, ugye?
Hajlamosak vagyunk télen megfeledkezni a salátákról, pedig sült zöldségekből nagyon finom, laktató salátákat lehet készíteni a tél közepén is.Együk sültek mellé vagy keverjük kuszkusz, bulgur közé vagy egy tál lencsével kombináljuk valamelyik kedvenc öntetünkkel tálalva. Kész is egy gyors ebéd és vacsora.
Ez a sült kelbimbó-édesburgonya saláta egyik mézes-mustáros öntettel készült, a másik fele majd egy tál quinoá-ban végzi.
Tehetsz mellé feta sajtot, kecskesajtot, szórhatsz rá aszalt áfonyát, meggyet vagy akár pirított diót.
A sült zöldségek jól elállnak a hűtőnkben 2-3 napig. Ha fel szeretnénk melegíteni, melegítsük elő a sütőnket 200fokra, tegyük egy tepsibe a zöldségeket és kb. 5 perc alatt átforrósodnak.
HOZZÁVALÓK (2 SZEMÉLYRE)
kb- 40 deka kelbimbó, megtisztítva, ha nagyobbak (3-4cm-esnél) félbevágva
2 közepes édesburgonya, meghámozva kb. 3 cm-es kockára vágva
3-4 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma, zúzva
só, frissen őrölt bors
Az öntethez:
3 ek olívaolaj
1 ek almaecet
1 tk Dijon-i mustár (én magosat használtam)
1 tk méz
só, frissen őrölt bors
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Melegítsd fel a sütőt 200fokra.
- Vágd le a kelbimbók torzsájáról a megbarnult részt és szedd le a külső sárgás leveleket. Kockázd fel az édesburgonyát.
- A megtisztított és előkészített zöldségeket tedd egy mély tálba és locsold meg olívaolajjal és nyomd rá a fokhagymát. Jól forgasd át, hogy a zöldségek minden részét bevonja a fokhagymás olaj. Sózd, borsozd és ismét forgasd át.
- Egy nagyobb tepsit vékonyan olajozz be és tedd rá a zöldségeket, hogy egymás mellett legyenek. Süsd kb.30- 40 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és szépen megbarnulnak. Kb. 15 perc után forgasd át. A sütési idő függ a sütődtől és a zöldségek nagyságától is.
- Amíg a zöldségek sülnek egy mély salátástálban keverd össze nagyon alaposan az öntet hozzávalóit. Ha a zöldségek elkészültek, öntsd az öntetes tálba és óvatosan keverd össze, hogy a zöldségek ne törjenek össze. Melegen, langyosan tálald.
- Ha nem eszed meg az összeset, akkor csak a zöldség egy részét keverd az öntethez. A maradék 2-3 napig jól eláll a hűtőben, fogyasztás előtt előmelegített sütőben 5-10 perc alatt újra átmelegszik és olyan lesz, mint frissen.
Kapcsolódó receptek:
Édesburgonya saláta fetával és bazsalikommal
Sült kelbimbó saláta pirított dióval
Már Instagramon is tudsz követni! Kattints IDE!
További receptekért kattints ide!
Már a Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide!